Huisartsen Gooi en Omstreken trekken aan de bel en steunen motie actiegroep Roer Moet Om

12 apr 2021
Algemeen RHOGO Regio

Het is tijd een gezamenlijk woord uit te spreken omtrent het vaccineren tegen het Covid19 virus. Met verbazing hebben wij allen kennis genomen van het advies van de gezondheidsraad om het Astra Zeneca vaccin niet meer in te zetten onder de 60 jaar. Dit omdat er diverse gevallen van trombose gemeld zijn. De Gezondheidsraad heeft daarom besloten te stoppen met het vaccineren van mensen onder de 60 met Astra Zeneca. Trombose is een bijwerking die voor komt bij 1 op de 100.000 vaccinaties. Weegt dit risico op tegen stoppen met vaccineren onder de 60 jaar bij risicogroepen?

Intussen waren we als huisartsen in Gooi en Omstreken in onze praktijken net begonnen met vaccineren van de groep 60-65 aangevuld met de groep thuiswonende patiënten met het syndroom van Down en de zwaarlijvige met een BMI boven de 40. De patiënten uit de laatste 2 groepen onder de 60 jaar moeten dus worden afgebeld. Wederom een verandering in de vaccinatiestrategie die wij als huisarts, flexibel als wij zijn, te verwerken krijgen.

Echter, nu er is gestopt met de groep onder de 60 krijgen we te maken met de gevolgen van dit besluit voor onze doelgroep 60-65. Matige opkomstcijfers zijn het gevolg. Angst bij de groep 60-65 voor de bijwerkingen van het Astra Zeneca vaccin. Is het wel veilig genoeg wordt veel gehoord en je kan het de groep niet eens kwalijk nemen. De Gezondheidsraad heeft door haar gebrekkige communicatie nog een bijwerking veroorzaakt. De groep die het vaccin kan nemen doet dit nu niet vanuit gevoelens van onveiligheid, met als gevolg dat deze groep juist extra gezondheidsrisico loopt. De groep tussen 60 en 70 is nu kwetsbaar en loopt het risico fors ziek te worden door Covid 19. Juist deze groep wordt in het ziekenhuis opgenomen en veroorzaakt daar de drukte waar we allemaal over kunnen lezen in de media.

Kortom tijd om, als huisartsen in Gooi en Omstreken, onze stem te laten horen en ons achter de motie van afkeuring te scharen die de actiegroep huisartsen van het Roer Moet Om gisteren op de deur van de Gezondheidsraad heeft geplakt. We zijn toch immers verbaasd en onthutst dat dit advies is uitgebracht.  Juist de groep 60-65 kan wel wat support gebruiken en moet niet worden opgezadeld met zo een boodschap. Gefrustreerd zijn we ook omdat de strategie van het vaccineren telkens maar weer wijzigt. Laten we daarom een vuist maken en allemaal de motie steunen en de boodschap van de actiegroep uitdragen. Laten we hopen dat onze bestuurders van Nederland snel duidelijkheid geven over een juridisch kader waar we als huisartsen mee verder kunnen.

Zie ook:  https://nos.nl/nieuwsuur/video/2376199-huisartsen-boos-op-gezondheidsraad.html