Laatste richtlijn CAHAG spirometrie in de huisartsenpraktijk

08 okt 2020

Bij deze de laatste richtlijn van 6 oktober jl. van de CAHAG mbt het uitvoeren van spirometrie in de huisartsenpraktijk. 

Door de sterkte toename van het aantal SARS-CoV-2 besmettingen in Nederland zijn per direct nieuwe CAHAG-adviezen van kracht.  

Er wordt afgeraden om spirometrie te verrichten in de huisartsenpraktijk. 

Het aantal COVID-besmettingen neemt snel toe. De CAHAG volgt voor spirometrie de richtlijn van de European Respiratory Society (ERS) voor spirometrie tijdens de COVID-pandemie.(1) Voor een groot deel van Nederland geldt dat er inmiddels sprake is van een zorgelijke tot ernstige situatie. De verwachting is dat het aantal besmettingen voorlopig alleen nog maar verder gaat toenemen. Vandaar dat het advies aangepast is in: ‘geen spirometrie, tenzij echt noodzakelijk en dan onder strikte voorwaarden’. De voorwaarden waaraan spirometrie in deze fase moet voldoen kunnen het beste geborgd worden in ziekenhuizen. Gezien de grote belasting van de ziekenhuizen wordt dringend verzocht hier slechts gebruik van te maken als het echt strikt noodzakelijk is. 

Tijdens de vorige piek in COVID-besmettingen is veel zorg uitgesteld. Het is van belang om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Een digitaal consult kan daarbij helpen. Ook is het van belang dat nieuwe patiënten met een sterk vermoeden op astma en/of COPD wel behandeld worden ondanks dat een diagnose niet spirometrisch bevestigd is. Monitor goed wat de invloed is van de behandeling op het klachtenpatroon van de patiënt. 

Zie de volgende link voor de laatste informatie

Update Cahag spirometrie 6 oktober 2020