Drie mobiele teams van Gooise huisartsenorganisatie op pad

02 mar 2021

Een grote logistieke operatie: het vaccineren van circa 1700 ouderen en mensen met een verstandelijke beperking in kleinschalige woonvormen, verspreid over de regio Gooi, Vechtstreek en delen van Eemland. Deze week is de regionale Gooise huisartsenorganisatie RHOGO daarmee van start gegaan. Een van de huizen waar het team donderdagmiddag alle veertien bewoners heeft gevaccineerd is Westhove (Philadelphia) in Huizen. En dat is ’best spannend’, vindt bewoner Enno van de Riet.

De hele week rijden iedere dag drie mobiele teams vanuit de Huisartsenpost Blaricum naar de verschillende locaties. Zo’n team bestaat uit vier mensen: een chauffeur, twee arsten en een triagist of praktijkondersteuner. ,,We hopen het gros van alle gegadigden deze week te hebben gevaccineerd met Moderna. Alleen mensen die nu net ziek waren, konden niet worden ingeënt, Hetzelfde geldt voor mensen die ergens in de afgelopen vier weken covid hebben gehad. Met een zogenaamde ’veegactieronde’ zoals het RIVM het noemt, zullen we hen op een later moment alsnog vaccineren’’, legt projectleider Marijke Oosterhuis uit.

Schudden en omvallen

Het inenten van deze mensen - die allen vallen onder de Wet Langdurige Zorg en de zorg van een huisarts is een uitdaging, vertelt ze. ,,De vaccins mogen niet worden geschud of omvallen tijdens het vervoer, en moeten de hele dag tussen de 2 en 8 graden celsius blijven. Vandaar dat ze worden vervoerd in speciale koelboxen. Als aan het einde van de dag blijkt dat er nog wat vaccin over is in een flacon dan wordt dit samengevoegd met andere restanten van die dag. De aangebroken flacons mogen niet langer dan zes uur bewaard blijven. Om verspilling te voorkomen geven we deze vaccins dan aan mensen die eigenlijk een dag later op de planning stonden. Dat loopt tot nu toe heel goed.’’

Over een maand staat een tweede ronde langs al deze woonvormen op de rol. Dan krijgt iedereen z’n tweede prik.

Suggesties?