Vaccinatie en veiligheid - Herstart vaccinatie Astrazeneca

23 mar 2021
Algemeen Regio

Vanaf 22 maart zal het vaccineren met Astrazeneca worden hervat. Naar aanleiding van verschillende vragen over de veiligheid van vaccineren, brengt de GGD Gooi en Vechtstreek het volgende onder de aandacht.

Het vaccin AstraZeneca is veilig bevonden door Europese en Nederlandse toezichthouders. Het kabinet kijkt op basis van (internationale) adviezen of én welke vaccins voor een bepaalde doelgroep geschikt zijn. Er is voor niemand de vrijheid om te kiezen voor een bepaald vaccin.

Mensen die hun eerste AtraZeneca vaccinatie hebben gehad en geen tweede AstraZeneca prik willen, kunnen hun tweede prik niet met een ander vaccin krijgen. Een goedgekeurd vaccin kan niet gecombineerd worden met een ander goedgekeurd vaccin. Dit komt doordat de toelating is gebaseerd op onderzoek van één merk vaccin. Mensen kiezen er zélf voor of zij een tweede vaccinatie willen hebben. Niet kiezen voor een tweede vaccinatie betekent minder bescherming.

Mensen die nu in aanmerking komen voor een vaccinatie omdat zij tot zorgpersoneel behoren, maar er voor kiezen aan die uitnodiging geen gehoor te geven, zullen later op grond van hun leeftijd uitgenodigd worden voor een vaccinatie. Welk vaccin dan wordt toegediend is nu nog niet bekend. Ook dan bestaat er geen keuzevrijheid. Wij gaan er nu vanuit dat de mensen die hun eerste vaccinatie al hebben gekregen, en ervoor kiezen nu niet de tweede te halen, later niet opnieuw op grond van hun leeftijd worden uitgenodigd.