COPD ketenzorg

Goede zorg voor mensen met COPD

Wat is COPD?
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een afkorting voor chronische longziekten zoals chronische bronchitis en longemfyseem. Wanneer u COPD heeft, zijn uw longen beschadigd. Daardoor kunnen ze niet honderd procent werken. U kunt dan last krijgen van adem tekort. Dit merkt u bijvoorbeeld bij inspanning zoals traplopen, fietsen en werken. COPD is niet te genezen. Wel is het vaak mogelijk uw klachten te verlichten en verdere achteruitgang te voorkomen.

Wat is ketenzorg?
De huisartsen en andere zorgverleners (zoals praktijkondersteuners, diëtisten, apothekers, longartsen en fysiotherapeuten) in de regio Gooi en Omstreken werken met elkaar samen om mensen met COPD de beste zorg te bieden. We noemen dit ketenzorg. De GHO-GO, de huisartsenorganisatie in de regio Gooi en Omstreken, begeleidt de huisartsen en de andere zorgverleners in de regio met de ketenzorg door bijvoorbeeld afspraken te maken met de zorgverleners onderling zodat uw COPD zorg goed wordt afgestemd en u de beste zorg ontvangt. Ook uw huisarts is aangesloten bij deze ketenzorg.

Hoe kunnen zorgverleners u helpen?
De samenwerkende zorgverleners kunnen u helpen, ondersteunen en advies geven over hoe u het beste met uw ziekte om kunt gaan. Samen met u kijken zorgverleners wat u nog kunt en hoe u zich beter kunt voelen, bijvoorbeeld door de juiste medicijnen te gebruiken. Ook kan het betekenen dat u uw manier van leven en bepaalde gewoontes moet veranderen. Denk aan stoppen met roken en meer bewegen.

Wie werken er samen in uw behandelteam?

  • Uzelf, als patiënt.
  • De huisarts, als eindverantwoordelijke en aanspreekpunt. Uw huisarts houdt altijd rekening met andere aandoeningen waarvoor u wellicht onder behandeling bent.
  • De doktersassistente, uw eerste contact als u uw huisarts nodig heeft.
  • De praktijkondersteuner, werkzaam in uw huisartsenpraktijk. De praktijkondersteuner voert een aantal vastgelegde behandelingen en controles uit (zoals inhalatiecontrole en het invullen van vragenlijsten) en u kijkt samen naar uw individuele zorgplan.
  • De apotheek, bewaakt en levert uw medicijnen en geeft uitleg als dat nodig is.
  • De fysiotherapeut, helpt om uw conditie en uw manier van bewegen optimaal te krijgen.
  • De diëtist, bepaalt samen met u welk voedingspatroon uw gezondheid het beste ondersteunt.
  • De longarts, deze arts komt in beeld wanneer een oordeel vanuit het ziekenhuis nodig is voor uw behandeling.

Hoe gaan we om met uw privacy?
Uw gegevens worden alleen uitgewisseld met andere zorgverleners na uw toestemming. Er worden alleen gegevens uitgewisseld die relevant zijn voor uw ziekte.

Wat is het voordeel van deze aanpak?
Door de samenwerking van de zorgverleners in de ketenzorg heeft u één aanspreekpunt voor uw COPD zorg. De zorg van alle zorgverleners is op elkaar afgestemd en daardoor ontvangt u geen tegenstrijdige informatie en zijn de zorgverleners goed op de hoogte van uw situatie en ontvangt u de beste zorg voor uw COPD.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met uw huisarts. 

Deze informatie kunt u hier downloaden.