Diabetes ketenzorg

Goede zorg voor mensen met diabetes mellitus type 2

Wat is Diabetes?
Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. En ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline. Of het maakt helemaal geen insuline meer. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel. Bij Diabetes Mellitus (suikerziekte) is er te veel suiker in uw bloed. Hierdoor kunt u klachten krijgen zoals veel plassen, dorst, moeheid, jeuk en infecties. Later kunnen  ook problemen ontstaan met de ogen, de nieren, het zenuwweefsel, het hart en de bloedvaten. Niet roken, de juiste voeding, veel bewegen en een gezond gewicht zijn heel belangrijk.

Wat is ketenzorg?
De huisartsen en andere zorgverleners (zoals praktijkondersteuners, diëtisten, apothekers en fysiotherapeuten) in de regio Gooi en Omstreken werken met elkaar samen om mensen met Diabetes de beste zorg te bieden. We noemen dit ketenzorg. De GHO-GO, de huisartsenorganisatie in de regio Gooi en Omstreken, begeleidt de huisartsen en de andere zorgverleners in de regio met de ketenzorg door bijvoorbeeld afspraken te maken met de zorgverleners onderling zodat uw Diabeteszorg goed wordt afgestemd en u de beste zorg ontvangt. Ook uw huisarts is aangesloten bij deze ketenzorg.

Hoe kunnen zorgverleners u helpen?
De samenwerkende zorgverleners kunnen u helpen, ondersteunen en advies geven over hoe u het beste met uw ziekte om kunt gaan. Samen met u kijken zorgverleners wat u nog kunt en hoe u zich beter kunt voelen, bijvoorbeeld door de juiste medicijnen te gebruiken. Ook kan het betekenen dat u uw manier van leven en bepaalde gewoontes moet veranderen. Denk aan stoppen met roken, anders gaan eten en meer bewegen.

Wie werken er samen in uw behandelteam?

  • Uzelf, als patiënt.
  • De huisarts, als eindverantwoordelijke en aanspreekpunt. Uw huisarts houdt altijd rekening met andere aandoeningen waarvoor u wellicht onder behandeling bent.
  • De doktersassistente, uw eerste contact als u uw huisarts nodig heeft.
  • De praktijkondersteuner/diabetesverpleegkundige, werkzaam in uw huisartsenpraktijk. De praktijkondersteuner voert een aantal vastgelegde behandelingen en controles uit en u kijkt samen naar uw individuele zorgplan.
  • De apotheek, bewaakt en levert uw medicijnen en geeft uitleg als dat nodig is.
  • De fysiotherapeut, helpt om uw conditie en uw manier van bewegen optimaal te krijgen.
  • De diëtist, bepaalt samen met u welk voedingspatroon uw gezondheid het beste ondersteunt.
  • De podotherapeut, behandelt eventuele voetklachten als gevolg van uw ziekte.
  • De oogarts/optometrist, bewaakt de kwaliteit van uw zicht.
  • De internist, arts gespecialiseerd in inwendige ziekten, komt in beeld als een oordeel van deze specialist nodig is voor uw behandeling.

Hoe gaan we om met uw privacy?

Uw gegevens worden alleen uitgewisseld met andere zorgverleners na uw toestemming. Er worden alleen gegevens uitgewisseld die relevant zijn voor uw ziekte.

Wat is het voordeel van deze aanpak?
Door de samenwerking van de zorgverleners in de ketenzorg heeft u één aanspreekpunt voor uw Diabeteszorg. De zorg van alle zorgverleners is op elkaar afgestemd en daardoor ontvangt u geen tegenstrijdige informatie en zijn de zorgverleners goed op de hoogte van uw situatie en ontvangt u de beste zorg voor uw Diabetes.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met uw huisarts. 

Deze informatie kunt u hier downloaden.